Dobra maszyna do cięcia płytek jest niezastąpiona, gdy chcemy uzyskać schludny i elegancki efekt po ich położeniu. To narzędzie, które powinien posiadać każdy wykwalifikowany glazurnik. Czym kierować się przy zakupie tego sprzętu?
Ręczna czy elektryczna?
Glazurnicy mają do wyboru dwa rodzaje maszyn do cięcia płytek: ręczne i elektryczne. Narzędzia ręczne są bardzo proste w budowie i obsłudze. Dzięki nim wykonuje się nacięcie, wzdłuż którego przełamuje się płytkę. Mimo swojej prostoty posiadają wiele zalet: są mobilne, a do ich używania nie jest potrzebny prąd ani woda. Nie produkują też dużej ilości pyłu. Dobrze sprawdzają się przy pracy na niewielkich powierzchniach. Jeśli z kolei chodzi o duże remonty, lepszym wyborem jest maszyna elektryczna. Jest oczywiście bardziej skomplikowana i wymaga odpowiedniego podłączenia, jednak umożliwia cięcie nawet dużych płytek. Przetrwa nawet bardzo intensywne użytkowanie.
Pozostałe parametry
Każda maszyna do cięcia płytek ma swoją specyfikację. Przed zakupem warto upewnić się, jakie daje ona możliwości cięcia na długość i głębokość. Jeśli zdecydujemy się na maszynę elektryczną sprawdźmy, czy jest ona dolnowrzecionowa i tnie na sucho (powoli się od nich odchodzi), czy może górnowrzecionowa z chłodzeniem wodnym. Te drugie, jeśli mają ruchomy silnik, umożliwiają cięcie płytek nawet mających więcej niż 60cm. Zastanówmy się, jakich prowadnic potrzebujemy. Na rynku dostępne są urządzenia jedno i dwuprowadnicowe, umożliwiające cięcie płytek wzdłuż, ale także pod różnymi kątami. Jeśli nasza maszyna ma być naprawdę intensywnie użytkowana, istotne będzie też odpowiednia moc silnika. Sercem przecinarki jest oczywiście tarcza. Musimy wybrać taką, która będzie nadawała się do ciętych przez nas materiałów (najlepiej zapoznać się z zaleceniami producenta tarczy). Jeśli chcemy używać przecinarki również do cięcia kostki brukowej czy marmuru, musimy wybrać model, który umożliwia ciecie takich materiałów.